Prima Pagina Stiri Obligativitatea casei de marcat
Cautare
Categorii

Obligativitatea casei de marcat

 

Una dintre primele obligatii ulterioare infiintarii firmei, fie ca este vorba de infiintare SRL, fie de infiintare PFA, intreprindere individuala sau intreprindere familiala, este achizitionarea unei case de marcat. Legea instituie obligativitate pentru casa de marcat fiscala prin OUG nr. 28 din 25 martie 1999  privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale:

"Art. 1. - (1) Operatorii economici care efectueaza livrari de bunuri cu amanuntul, precum si prestari de servicii direct catre populatie sunt obligati sa utilizeze aparate de marcat electronice fiscale.

....

Art. 6. - Obligatia operatorilor economici prevazuti la art. 1 de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale ia nastere de la data inceperii activitatilor comerciale desfasurate in fiecare locatie."

Sunt exceptati de la obligativitatea dotarii cu case de marcat operatorii economici care, desi fac livrari/prestari direct catre populatie, presteaza tipurile de activitati prevazute in art. 2 al OUG 28/1999 (Lista activitatilor comerciale exceptate de la obligatia utilizarii caselor de marcat fiscale).

Casa de marcat este obligatorie, impreuna cu alte echipamente electronice, cum ar fi cantare electronice, in afacerile care se ocupa cu vanzarea cu amanuntul sau prestarea de servicii direct catre populatie. Astfel, odata fiscalizata, o casa de marcat trebuie folosita pentru a se trece prin ea toate produsele vandute intr-un magazin, statul reusind astfel sa-si ia TVA-ul in mod corect de la fiecare firma in parte. Pe de alta parte, tot din obligatia de a o utiliza pentru fiecare produs vandut decurge si utilitatea casei de marcat. Astfel, la sfarsitul unei zile, proprietarul unei afaceri ce desfasoara comert cu amanuntul, va sti exact ce produse a vandut, cate produse si cel mai important, care este valoarea totala a tranzactiilor.

In functie de marimea afacerii, se poate alege o anumita casa de marcat. Astfel, poate cumpara o casa de marcat cu o rola sau cu doua, o casa de marcat care memoreaza pana la 10.000 de produse sau una care memoreaza mult mai multe, o casa de marcat simpla sau una ce poate fi interconectata atat cu un calculator, cat si cu un cantar electronic.

Constituie contraventie:

- neindeplinirea obligatiei operatorilor economici de a se dota si de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale avizate

- neemiterea bonului fiscal pentru toate bunurile livrate sau serviciile prestate ori emiterea de bonuri cu o valoare inferioara celei reale

- precum si nereintroducerea datelor inscrise pe rola jurnal privind tranzactiile efectuate de la ultima inchidere zilnica pana in momentul stergerii memoriei operative

si se sanctioneaza cu amenda de la 8.000 lei la 10.000 lei, putand fi dispusa si suspendarea activitatii pana la achizitionarea casei de marcat fiscale, in cazul in care aceasta nu exista, sau pe o perioada de 3 luni, in cazurile utilizarii incorecte. Prin urmare, chiar daca la cererea clientilor se emit si facturi, incasarea acestora trebuie facuta numai cu bon fiscal emis de casa de marcat, fara sa se emita si chitanta. Sumele gasite la punctele de vanzare si care nu pot fi justificate prin datele inscrise in documentele emise de aparatele de marcat electronice fiscale sunt considerate fara provenienta si se confisca, facandu-se venit la bugetul de stat.

Operatorii economici care sunt dotati cu aparate de marcat fiscale sunt obligati sa afiseze la loc vizibil anunturi de atentionare a clientilor cu privire la obligatia acestora de a pastra bonul fiscal pana la iesirea din unitate. Lipsa afisarii acestui anunt constituie contraventie, fiind sanctionata cu amenda de la 2.000 la 4.000 lei. 

Case de marcat de la 399lei - 0737.444.144

Noile reglementari privind facturarea electronica - cititi mai multe aici >>>
 


Taguri: stampila  etichetator  sertare de bani  cititor coduri de bare  cantare electronice  case de marcat

Comanda
telefonic
0244.55.00.11
0732.22.33.55
Sondaj de opinie


Ultimele pagini vizualizate
1. Obligativitatea casei de marcat