Prima Pagina Stiri Contributii CAS si CASS datorate de persoanele fizice preluate de ANAF de la 1 iulie 2012
Cautare
Categorii

Contributii CAS si CASS datorate de persoanele fizice preluate de ANAF de la 1 iulie 2012

 

Incepand cu data de 1 iulie 2012, ANAF, prin organele fiscale teritoriale, administreaza contributia de asigurari sociale (CAS) si contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS) pentru veniturile obtinute de persoanele fizice din activitati independente, activitati agricole si asocieri fara personalitate juridica.

Persoanele fizice autorizate (PFA), intreprinzatorii titulari ai unei intreprinderi individuale si membrii intreprinderii familiale (persoanele fizice care desfasoara activitati economice pe baza autorizarii Registrului Comertului), persoanele care desfasoara profesii libere si persoanele care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala care determina impozitul pe venit pe baza datelor din evidenta contabila in partida simpla datoreaza contributii CAS 31,3% si CASS 5,5%. Daca aceste persoane au si calitatea de salariat sau pensionar nu datoreaza contributia CAS. Contributiile CAS si CASS datorate sunt stabilite, pe baza declaratiilor depuse de persoana fizica, de catre organul fiscal, prin decizie de impunere, care se comunica prin posta cu confirmare de primire.

Persoanele fizice care obtin venituri cu retinere la sursa a impozitului din: drepturi de proprietate intelectuala, din activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil, precum si a contractelor de agent, din activitatea de expertiza contabila si tehnica, judiciara si extrajudiciara, datoreaza contributii CAS 10,5% si CASS 5,5%. Daca aceste persoane au si calitatea de salariat sau pensionar nu datoreaza contributia CAS. Contributiile CAS si CASS datorate se calculeaza, se retin, se declara si vireza de platitorul de venit.

Persoanele fizice care obtin venituri dintr-o asociere cu o microintreprindere sau cu o persoana juridica romana platitoare de impozit pe profit datoreza numai CASS 5,5%, care se calculeaza, se retine, se declara si vireza de persoana juridica.

Persoanele fizice care obtin venituri din activitati agricole datoreza numai CASS 5,5%, care se stabileste, pe baza declaratiilor depuse de persoana fizica, de catre organul fiscal, prin decizie de impunere, cu exceptia veniturilor din valorificarea produselor agricole prin unitati specializate pentru colectare/procesare industriala, pentru care CASS se calculeaza, se retine, se declara si vireaza de platitorul de venit.

Persoanele fizice care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor, din investitii, din premii si din jocuri de noroc, din fiducie sau venituri din alte surse, in cazul in care acestea reprezinta singurele venituri obtinute, datoreaza pentru acestea numai CASS 5,5%, care se stabileste, in anul urmator realizarii acestor venituri conform declaratiilor depuse de persoana fizica, de catre organul fiscal, prin decizie de impunere anuala care se comunica prin posta cu confirmare de primire.

Persoanele fizice care nu realizeaza intr-un an fiscal niciun fel venituri (nici macar din indemnizatii de somaj, din pensii si nu se incadreaza nici in categoriile de persoane care beneficiaza de asigurarea de sanatate fara plata contributiei) pentru a dobandi calitatea de asigurat in sistemul asigurarilor sociale de sanatate, au obligatia platii CASS 5,5% lunar, la nivelul unui salariu minim brut pe tara (700 lei/2012).

 

Sursa: DIRECTIA GENERALA A FINANTELOR PUBLICE BRASOV


Taguri: contributie CASS  contributii CAS  asigurari sanatate  contabilitate firma  infiintare firma  intreprindere familiala  pfa

Utile


Documente:


Linkuri:

Codul Fiscal 2012
ANAF

In cazul obtinerii de venituri din activitati independente este obligatorie achitarea contributiei individuale de asigurari sociale de sanatate?
Potrivit prevederilor art.257 alin.(1) şi alin.(2) din Legea nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, cu modificările şi... mai mult
contributii sociale
Ce contributii i se vor retine la un administrator remunerat cu o indemnizatie pe baza de contract de mandat ,si cum se vor declara in D.112? mai mult
contributii sociale
O firma din Romania platitoare de tva, emite o factura de servicii juridice catre un client din Austria, care are cod valid de TVA, Carui art.din Codul fiscal... mai mult

Comanda
telefonic
0244.55.00.11
0732.22.33.55
Sondaj de opinie