Prima Pagina Stiri Contributia de asigurari sociale CAS 2012 - PFA, intreprindere individuala, intreprindere familiala
Cautare
Categorii

Contributia de asigurari sociale CAS 2012 - PFA, intreprindere individuala, intreprindere familiala

 

Contribuabili si exceptii

Incepand cu data de 1 iulie 2012,  competenta de administrare a contributiei de asigurari sociale CAS datorata de persoanele fizice autorizate PFA, intreprinzatorii titulari ai unei intreprinderi individuale II si membrii intreprinderii familiale IF revine Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

NU datoreaza CAS:

- contribuabilii al caror venit net anual, respectiv valoarea anuala a normei de venit, dupa caz, raportat la cele 12 luni ale anului, este sub 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat ( 35% x 2117 = 741 lei);

- persoanele care sunt asigurate ale sistemului public de pensii ca urmare a obtinerii de venituri salariale sau indemnizatii de somaj

- persoanele care beneficiaza de una din categoriile de pensii acordate in sistemul public de pensii.

Cota de contributie si baza de calcul

Cota de contributie de asigurari sociale este 31,3% - cota integrala, corespunzatoare conditiilor normale de munca, potrivit legii, pentru persoanele fizice autorizate PFA, intreprinzatorii titulari ai unei II si membrii IF.

Baza de calcul pentru cota CAS datorata de PFA, intreprinzatorii titulari ai unei II si membrii IF este venitul declarat, adica venitul pentru care doresc sa se asigure. Venitul declarat nu poate fi mai mic de 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat (35% din 2.117 = 741 lei) si nici mai mare decat echivalentul a de 5 ori acest castig (5 x 2.117 = 10.585 lei).

Declararea si plata CAS

Declararea veniturilor care reprezinta baza lunara de calcul a contributiilor sociale se realizeaza prin depunerea unei declaratii privind venitul asigurat la sistemul public de pensii. Prin Ordinul ANAF/CNPP nr. 874/221/20.06.2012 a fost aprobat modelul si continutul formularului "Declaratia privind venitul asigurat la sistemul public de pensii" (Formular 600). Venitul declarat prin aceasta declaratie constituie baza de calcul a contributiei de asigurari sociale (CAS).

In anul 2012, Formularul 600 se va depune la organul fiscal in a carui raza teritoriala se afla adresa unde contribuabilul isi are domiciliul/adresa unde locuieste efectiv daca aceasta este diferita de domiciliu, de catre PFA, intreprinzatorii titulari ai unei II si membrii IF care se vor infiinta dupa data de 1 iulie 2012. Declaratia se depune anual, pana la data de 31 ianuarie inclusiv a anului pentru care se datoreaza CAS ori, in cazul celor care incep o activitate in cursul anului fiscal, in termen de 15 zile de la inceperea activitatii.

Cititi aici mai multe informatii despre Obligatii ulterioare infiintarii PFA / II / IF

In baza acestei declaratii, Formular 600, organul fiscal emite decizia de impunere in care stabileste contributia sociala anual datorata si termenele de plata. PFA, intreprinzatorii titulari ai unei II si membrii IF care au calitatatea de contribuabili la sistemul public de pensii sunt obligate sa efectueze in cursul anului plati anticipate cu titlu de contributii sociale. CAS datorata de catre PFA, intreprinzatorii titulari ai unei II si membrii IF stabilita de catre organul fiscal in decizia de impunere, se plateste trimestrial, in 4 rate egale, pana la data de 25 inclusiv a ultimei luni din trimestru.

Nota: Pentru veniturile persoanelor fizice obtinute anterior datei de 01.07.2012, competenta in administrarea contributiilor sociale datorate precum si  in solutionarea eventualelor contestatii impotriva actelor administrative prin care s-a facut stabilirea acestora, revine caselor de asigurari sociale. Ca urmare, persoanele fizice care au realizat venituri anterior datei de 01.07.2012  si pentru care aveau obligatia platii contributiilor sociale, dar nu le-au declarat, sunt obligate sa completeze  si sa depuna declaratia de asigurare la casele teritoriale de asigurari.

Contributiile sociale datorate de persoanele fizice si neachitate pana la data de 01.07.2012, vor fi urmarite si incasate de catre ANAF, care va prelua si procedurile de executare silita aflate in derulare.

 

Sursa: DIRECTIA GENERALA A FINANTELOR PUBLICE BRASOV

 


Taguri: contributie CASS  contributii CAS  asigurari sanatate  contabilitate firma  infiintare firma  intreprindere familiala  pfa

Comanda
telefonic
0244.55.00.11
0732.22.33.55
Sondaj de opinie