Prima Pagina Stiri Modificari la Legea societatilor comerciale 31/1990
Cautare
Categorii

Modificari la Legea societatilor comerciale 31/1990

 

Legea societatilor comerciale 31/1990 a fost recent modificata prin Ordonanta de Urgenta nr. 2/2012 in sapte puncte, in special vizand zona de fuziuni/divizari. Schimbarile aduse sunt in linie cu directivele comunitare si vizeaza simplificarea procedurilor. Doua dintre schimbarile aduse de ordonanta privesc retregerea asociatilor SRL si formalitati de publicitate alternative.

Drept de retragere in cazul societatilor cu raspundere limitata

Potrivit art. 226 din Legea 31/1990, retragerea asociatilor SRL poate avea loc in urmatoarele situatii:

a) in cazurile prevazute in actul constitutiv, la infiintarea SRL sau ulterior prin act aditional;

b) cu acordul tuturor celorlalti asociati;

c) in baza unei hotarari a tribunalului, in situatia in care in actul constitutiv la infiintarea SRL sau  ulterior nu s-au prevazut cazurile de retragere sau nu se realizeaza acordul unanim al asociatilor.

Art. 134 din Legea societatilor comerciale prevede ca actionarii unei societati pe actiuni care nu sunt de acord cu operatiunile de fuziune sau divizare desfasurate de aceasta au dreptul de a se retrage din societate, primind de la aceasta contravaloarea actiunilor lor. Anterior modificarilor, acest drept apartinea numai actionarilor SA, lipsind in cazul celuilalt tip de societate larg raspandita, respectiv societatea cu raspundere limitata (SRL). Prin ordonanta a fost inlaturata aceasta problema, cel putin teoretic. Astfel, prin unele modificari ale art. 226 din Legea nr. 31/1990 [s-a introdus lit. a^1) dupa lit. a)], s-a consacrat, si in privinta asociatilor unei SRL, un drept de retragere similar celui de la SA, in caz de fuziune sau divizare.

Formalitati de publicitate alternative

Daca pana la aceste modificari exista o singura posibilitate, si anume publicitatea proiectului de fuziune/divizare numai prin publicare in Monitorul Oficial, acum legea confera societatii posibilitatea unei alegeri. Astfel, desi ramane obligatorie depunerea proiectului de fuziune/divizare la Registrul Comertului, publicitatea efectiva va putea fi realizata, alternativ, fie prin publicare in Monitorul Oficial, fie prin publicarea proiectului pe pagina de web a societatii.

Avantajul practic al acestei solutii este unul de timp. In general, publicarea unui proiect de fuziune/divizare in Monitorul Oficial necesita in jur de doua saptamani, iar daca Regia Autonoma "Monitorul Oficial" are un grad ridicat de ocupare, intervalul se poate mari. Solutia este clar folositoare din punct de vedere practic. Retinem insa doua posibile dezavantaje. Un prim dezavantaj este ca societatea trebuie sa ia masuri pentru afisarea neintrerupta timp de 30 zile a proiectului pe site-ul sau web (precum si masuri de siguranta a website-ului) si sa fie capabila sa dovedeasca acest caracter continuu al publicitatii. Un al doilea dezavantaj decurge din primul, in sensul ca dificultatea dovedirii publicitatii pe site (si a caracterului neintrerupt al acesteia) va face dificila implementarea unor alte proceduri, mai ales in relatia cu Registrul Comertului.


Taguri: infiintare firma  inchidere firma  reorganizare firma  fuziune firma  dizolvare firma  divizare firma

Comanda
telefonic
0244.55.00.11
0732.22.33.55
Sondaj de opinie