Prima Pagina Stiri Corectarea facturilor fiscale - partea I
Cautare
Categorii

Corectarea facturilor fiscale - partea I

 

Oricare ar fi forma de organizare pentru care ati optat la infiintarea firmei, SRL, PFA, intreprindere individuala sau intreprindere familiala, factura fiscala este unul dintre cele mai utilizate documnete contabile. Pentru bunurile vandute sau pentru serviciile prestate, fiecare firma inregistrata in Romania in scopuri de TVA emite factura fiscala sau un documentul care tine loc de factura, respectiv documentul emis pentru o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, in conformitate cu obligatiile impuse de un acord sau tratat la care Romania este parte, care contine cel putin informatiile prevazute la art. 155 alin. (5) Cod Fiscal. Atunci cand la intocmirea facturii fiscale sunt inscrise date eronate este necesara corectarea acestora.

Corectarea informatiilor inscrise in facturi sau in alte documente care tin loc de facturi se face respectand prevederile art. 159 Cod Fiscal, astfel:

- in cazul in care documentul nu a fost transmis catre beneficiar, acesta se anuleaza si se emite un nou document;

- in cazul in care documentul a fost transmis beneficiarului, fie se emite un nou document care trebuie sa cuprinda, pe de o parte, informatiile din documentul initial, numarul si data documentului corectat, valorile cu semnul minus, iar pe de alta parte, informatiile si valorile corecte (corectarea informatiilor eronate se face printr-un singur document), fie se emite un nou document continand informatiile si valorile corecte si concomitent se emite un document cu valorile cu semnul minus in care se inscriu numarul si data documentului corectat (corectarea informatiilor eronate se face prin emiterea a doua noi documente).

In situatiile in care baza de impozitare a TVA se ajusteaza potrivit prevederilor prevazute la art. 138 Cod Fiscal, furnizorii de bunuri si/sau prestatorii de servicii trebuie sa emita facturi sau alte documente, cu valorile inscrise cu semnul minus, cand baza de impozitare se reduce sau, dupa caz, fara semnul minus, daca baza de impozitare se majoreaza, care vor fi transmise si beneficiarului, cu exceptia situatiei in care contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate nu se poate incasa din cauza falimentului beneficiarului.

Daca o persoana impozabila a emis facturi aplicand regimul de taxare si ulterior intra in posesia documentelor justificative care ii dau dreptul la aplicarea unei scutiri de taxa pe valoarea adaugata prevazute la art. 143, 144 sau 144^1 Cod fiscal, aceasta poate corecta facturile emise, conform prevederilor art. 159 alin. (1) lit. b) Cod fiscal, aplicand regimul de scutire corespunzator operatiunilor realizate.

 Corectarea autofacturilor

In cazul autofacturilor emise conform art. 155 alin. (2) si (4) si art. 155^1 alin. (2) Cod fiscal, daca persoana impozabila emitenta constata ca a inscris informatii in mod eronat in respectivele autofacturi, fie va emite o noua autofactura care trebuie sa cuprinda, pe de o parte, informatiile din autofactura initiala, numarul si data autofacturii corectate, valorile cu semnul minus, iar pe de alta parte, informatiile si valorile corecte, fie va emite o noua autofactura continand informatiile si valorile corecte si concomitent va emite o autofactura cu valorile cu semnul minus in care se inscriu numarul si data autofacturii corectate. In situatia in care autofactura a fost emisa in mod eronat sau prin norme se prevede ca in anumite situatii se poate anula livrarea/prestarea catre sine, persoana impozabila emite o autofactura cu valorile cu semnul minus in care se inscriu numarul si data autofacturii anulate.

Sursa: Directia Generala a Finantelor Publice Valcea, www.finantevalcea.ro


Taguri: calculator tva  calculator de taxe  semnatura digitala  impozit  contabilitate firma  infiintare firma  anaf  cod fiscal  consultanta fiscala
Care sunt conditiile pentru ca o cheltuiala sa fie considerata deductibila la PFA/II/IF ?
Potrivit pct 37 din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal, conditiile generale pe care trebuie sa le indeplineasca cheltuielile efectuate in scopul... mai mult
TVA
Persoanele impozabile si persoanele juridice neimpozabile, inregistrate in scopuri de TVA, care intentioneaza sa desfasoare operatiuni intracomunitare trebuie... mai mult
TVA
O firma din Romania platitoare de tva, emite o factura de servicii juridice catre un client din Austria, care are cod valid de TVA, Carui art.din Codul fiscal... mai mult

Comanda
telefonic
0244.55.00.11
0732.22.33.55
Sondaj de opinie


Ultimele pagini vizualizate
1. Corectarea facturilor fiscale partea i