Prima Pagina Stiri Cheltuieli deductibile cu autoturismul - impozitul pe profit
Cautare
Categorii

Cheltuieli deductibile cu autoturismul - impozitul pe profit

 

Deductibilitatea cheltuielilor cu combustibilul constituie o problema care preocupa persoanele responsabile de organizarea si conducerea contabilitatii de la aproape toate firmele, indiferent de marime sau domeniu de activitate. Fie ca este condusa contabilitatea in partida dubla, fie ca este vorba de contabilitate in partida simpla, implicatiile fiscale ale incadrarii corecte a cheltuielilor ii afecteaza pe toti cei ce calculeaza si platesc impozit pe profit sau pe venit (in cazul PFA care isi stabilesc venitul impozabil in sistem real de exemplu).

Impozitul pe profit

De la 1 iulie 2012, cheltuielile de functionare, intretinere si reparatii, aferente autoturismelor folosite de persoanele cu functii de conducere si de administrare ale persoanei juridice sunt deductibile in procent de 50% pentru cel mult un singur autoturism aferent fiecarei persoane cu astfel de atributii. Pana la data de 30 iunie 2012 aceste cheltuieli, exclusiv cele privind combustibilul, sunt deductibile integral.

Nu sunt cheltuieli deductibile 50% din cheltuielile aferente vehiculelor rutiere motorizate care nu sunt utilizate exclusiv in scopul activitatii economice, cu o masa totala maxima autorizata care sa nu depaseasca 3.500 kg si care sa nu aiba mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului, aflate in proprietatea sau in folosinta contribuabilului. Prin notiunea de „cheltuieli” se intelege cheltuielile de functionare, intretinere si reparatii aferente autoturismelor, inclusiv combustibilul.

Aceste cheltuieli sunt integral deductibile pentru situatiile in care vehiculele respective se inscriu in oricare dintre urmatoarele categorii:

1. vehiculele utilizate exclusiv pentru servicii de urgenta, servicii de paza si protectie si servicii de curierat;

2. vehiculele utilizate de agentii de vanzari si de achizitii;

3. vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plata, inclusiv pentru serviciile de taximetrie;

4. vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plata, inclusiv pentru inchirierea catre alte persoane sau pentru instruire pentru scolile de soferi;

5. vehiculele utilizate ca marfuri in scop comercial.

Cheltuielile care intra sub incidenta acestor prevederi nu includ cheltuielile privind amortizarea.

Pana la data de 30 iunie 2012 nu sunt cheltuieli deductibile 50% din cheltuielile privind combustibilul, cu exceptiile prevazute de Codul fiscal. Prin modificarea art. 21 alin. 4 lit. t din Codul fiscal prin OUG 24/3012, sfera de aplicare a prevederilor care limita deductibilitatea cheltuielilor privind combustibilul se extinde si asupra altor cheltuieli aferente vehiculelor respective cum ar fi: servicii de reparatii, intretinere, piese de schimb etc. De asemenea, deducerea limitata a acestor cheltuieli nu se aplica in cazul in care vehiculele respective sunt utilizate exclusiv in scopul desfasurarii activitatii economice a contribuabilului.

Cititi aici >>> Cheltuieli deductibile cu autoturismul - impozitul pe venit


Taguri: cheltuieli deductibile  impozit  contabilitate firma  infiintare firma  anaf  cod fiscal  consultanta fiscala
ce cheltuieli poate deduce un PFA daca are Contract de Comodat?
Contractul de comodat este guvernat de art. 1560 – art. 1575 din Codul civil , iar categoriile de cheltuieli care cad in sarcina (comodantului)... mai mult
Care sunt conditiile pentru ca o cheltuiala sa fie considerata deductibila la PFA/II/IF ?
Potrivit pct 37 din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal, conditiile generale pe care trebuie sa le indeplineasca cheltuielile efectuate in scopul... mai mult

Comanda
telefonic
0244.55.00.11
0732.22.33.55
Sondaj de opinie