Magazin Online
Produse si Servicii Financiare

Prima Pagina Stiri Anularea din oficiu a inregistrarii in scopuri de TVA
Cautare
Categorii

Anularea din oficiu a inregistrarii in scopuri de TVA

 

Portivit ultimelor modificari aduse Codului fiscal prin OUG 24/2012, incepand cu luna iulie 2012, organele fiscale au dreptul sa anuleze din oficiu inregistrarea in scopuri TVA a unei persoane impozabile, in cazul in care aceasta nu a depus pe parcursul unui semestru calendaristic niciun decont de TVA, dar nu este declarata in inactivitate sau daca nu a intrat in inactivitate temporara (Suspendare activitate SRL / PFA / II / IF). Aceste prevederi se aplica numai in cazul persoanelor pentru care perioada fiscala este luna sau trimestrul, iar anularea se face din prima zi a lunii urmatoare celei in care a intervenit termenul de depunere al celui de-al saselea decont de taxa.

Mai multe informatii despre perioada fiscala si decontul TVA - Declaratia 300 aici:

>>> Perioada fiscala a taxei pe valoarea adaugata - Partea I

>>> Perioada fiscala a taxei pe valoarea adaugata - Partea a II-a

>>> Decontul TVA - Declaratia 300

In cazul persoanelor impozabile care au obligatia de a depune decontul de taxa lunar (perioada fiscala este luna calendaristica), incepand cu decontul aferent lunii iulie 2012, organele fiscale competente anuleaza, din oficiu, inregistrarea in scopuri de TVA daca persoana impozabila nu a depus niciun decont de taxa pentru 6 luni consecutive. In cazul persoanelor care au perioada fiscala trimestrul, noile reglementari prevad ca, incepand cu decontul aferent trimestrului III al anului 2012, li se va anula inregistrarea in scopuri de TVA daca nu au depus niciun decont de taxa pentru doua trimestre calendaristice consecutive.

 

Data de la care anularea inregistrarii în scopuri de TVA produece efecte este:

- prima zi a lunii urmatoare celei in care a intervenit termenul de depunere al celui de-al saselea decont de taxa (daca perioada fiscala este luna calendaristica),

sau

- prima zi a lunii urmatoare celei in care a intervenit termenul de depunere al celui de-al doilea decont de taxa (daca perioada fiscala este trimestrul calendaristic).

!!! In consecinta, persoanele impozabile, pentru care s-a anulat inregistrarea in scopuri de TVA, nu vor avea dreptul sa deduca taxa aferenta achizitiilor de bunuri/servicii, dar vor avea obligatia de plata a TVA, in situatia in care desfasoara activitati economice in perioada in care nu sunt inregistrati in scopuri de TVA. Totodata, nici beneficiarii care cumpara bunuri/servicii de la acesti contribuabili nu vor avea posibilitatea deducerii TVA, cu exceptia achizitiilor de bunuri efectuate in cadrul procedurii de executare silita. !!!

O alta modificare privind anularea inregistrarii in scopuri de TVA vizeaza faptul ca incepand cu decontul aferent lunii iulie2012 / trimestrului III 2012 organele fiscale competente anuleaza, din oficiu, inregistrarea in scopuri de TVA daca in deconturile de taxa depuse pentru 6 luni consecutive / 2 trimestre calendaristice consecutive nu au fost evidentiate achizitii de bunuri/servicii si nici livrari de bunuri/prestari de servicii, realizate în cursul acestor perioade de raportare. Data anularii inregistrarii in scopuri de TVA este prima zi a lunii urmatoare celei in care a intervenit termenul de depunere al celui de-al saselea decont de taxa (daca perioada fiscala este luna calendaristica) sau prima zi a lunii urmatoare celei in care a intervenit termenul de depunere al celui de-al doilea decont de taxa (daca perioada fiscala este trimestrul calendaristic).

Contribuabilii al caror cod de inregistrare in scopuri de TVA a fost anulat din oficiu trebuie sa depuna o declaratie privind taxa colectata care trebuie platita pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a intervenit exigibilitatea taxei pentru livrari de bunuri/prestari de servicii efectuate si/sau pentru achizitii de bunuri si/sau servicii pentru care sunt persoane obligate la plata taxei, efectuate in perioada in care persoana impozabila nu are un cod valabil de TVA.

 

Sursa: DIRECTIA GENERALA A FINANTELOR PUBLICE IALOMITA

 


Taguri: infiintare firma  contabilitate firma  consultanta fiscala  scutire TVA  TVA  cod fiscal  anaf

Cumpara acest produs:

Produse:

Contabilitate PFA, II, IF - platitor TVA 75 RON
Contabilitate SRL 99 RON
noul plafon TVA
Am inteles ca s-a marit plafonul dupa care o firma devine platitoare de TVA. De cand este in vigoare aceasta hotarare si se aplica la cifra de afaceri de anul... mai mult
noul plafon TVA
Potrivit unei decizii a Consiliului Uniunii Europene, Romania este autorizata pentru a mari plafonul de scutire in ceea ce priveste taxa pe valoarea adaugata... mai mult
TVA
Persoanele impozabile si persoanele juridice neimpozabile, inregistrate in scopuri de TVA, care intentioneaza sa desfasoare operatiuni intracomunitare trebuie... mai mult
Cos de cumparaturi

Comanda
telefonic
0244.55.00.11
0732.22.33.55
Sondaj de opinie