Prima Pagina Infiintari firme Prevederi noi referitoare la sotul/sotia titularului PFA/II
Cautare
Categorii

Prevederi noi referitoare la sotul/sotia titularului PFA/II

Legea 4 din 2014. Prevederi referitoare la sotul sau sotia titlurarului PFA

Intrebare: Ce fel de noi schimbari au aparut in cazul PFA/II legat de sotul sau sotia titularului? La Registrul Comertului se da o declaratie daca sotul/sotia titularului participa la desfasurarea activitatii. In cazul in care participa, vor plati taxele, impozitele si contributiile pentru fiecare in parte?

Prin Legea 4/2013, la articolul 2, dupa litera i) din OUG 44/2008 se introduce o noua litera, litera i1), cu urmatorul cuprins:

"i1) sotia/sotul titularului intreprinderii individuale/persoanei fizice autorizate - sotia/sotul titularului intreprinderii individuale/persoanei fizice autorizate care, fara a fi inregistrata/inregistrat in registrul comertului si autorizata/autorizat sa functioneze ea insasi/el insusi ca titular al intreprinderii individuale/persoana fizica autorizata sau fara a fi salariata/salariat, participa in mod obisnuit la activitatea intreprinderii individuale/persoanei fizice autorizate, indeplinind fie aceleasi sarcini, fie sarcini complementare, in conditiile legii;". 

Astfel, Legea  4/2013 completeaza OUG 44/2008 cu un nou termen acela de sotia/sotul titularului intreprinderii individuale/persoanei fizice autorizate. 
Scopul adoptarii acestui act normativ a fost transpunerea Directivei 2010/41/UE a Parlamentului European si a Consiliului din 7 iulie 2010 privind aplicarea principiului egalitatii de sanse intre barbatii si femeile care desfasoara o activitate independenta si de abrogare a Directivei 86/613/CEE a Consiliului.
In cazul in care sotia/sotul titularului intreprinderii individuale/persoanei fizice autorizate participa in mod obisnuit la activitatea intreprinderii individuale/persoanei fizice autorizate, indeplinind fie aceleasi sarcini, fie sarcini complementare, in conditiile legii are obligatia de a solicita inscrierea in registrul comertului a mentiunilor privind participarea in mod obisnuit a sotiei/sotului la activitatea desfasurata de intreprinderea individuala/persoana fizica autorizata, pe baza declaratiei pe propria raspundere si a certificatului de casatorie. 
Incetarea activitatii sotiei/sotului se mentioneaza in registrul comertului in termen de 15 zile, pe baza declaratiei pe propria raspundere a titularului intreprinderii individuale/persoanei fizice autorizate.
Totodata, prin  Legea 4/2013, dupa articolul 21 se introduce un nou articol, articolul 21 indice 1, cu urmatorul cuprins: 

"Art. 21 indice 1 - Sotia/Sotul titularului intreprinderii individuale/persoanei fizice autorizate se poate asigura in sistemul public de pensii pe baza de contract de asigurare sociala, in sistemul asigurarilor pentru somaj, prin incheierea unui contract de asigurare de somaj in conditiile prevazute la art. 22 din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si in sistemul asigurarilor de sanatate, in conditiile prevazute de lege." 
Aceasta noua prevedere, nu aduce insa nicio o noutate, intrucat sotia/sotul titularului intreprinderii individuale/persoanei fizice autorizate se poate asigura in sistemul public de pensii pe baza de contract de asigurare sociala, in sistemul asigurarilor pentru somaj precum si in sistemul asigurarilor de sanatate, in conditiile prevazute de lege si in lipsa acestei prevederi.


Taguri: infiintare pfa

Comanda
telefonic
0244.55.00.11
0732.22.33.55
Sondaj de opinie