Prima Pagina Forum Contabilitate contributii sociale

contributii sociale

Postat de boza la 06-03-2012 16:48:11
Subiect: contributii sociale
Ce contributii i se vor retine la un administrator remunerat cu o indemnizatie pe baza de contract de mandat ,si cum se vor declara in D.112?
Postat de boza la 10-03-2012 19:28:15
Subiect: TVA
O firma din Romania platitoare de tva, emite o factura de servicii juridice catre un client din Austria, care are cod valid de TVA, Carui art.din Codul fiscal serviciile sunt scutite de TVA?
Va multumesc!
Postat de EMihaela la 09-03-2012 13:34:09
Subiect: contributii sociale
Administratorul nu intra in categoria "salariati", astfel incat contractul acestuia nu va fi declarat in registrul electronic de evidenta al salariatilor. Totusi remuneratia primita de catre administrator se asimileaza veniturilor salariale, astfel incat societatea va retine, declara si plati atat impozitul pe venit, cat si echivalentul contributiei la bugetul de asigurari de sanatate si a contributiei pentru concedii si indemnizatii. Retinerea acestora se efectueaza in baza Legii 95/2006 si a Legii 571/2003 modificate si actualizate. Prin urmare, indemnizatia administratorului va fi raportata in declaratia 112, sub denumirea de "alte categorii de persoane care realizeaza venituri asimilate salariilor - care nu au contract individual de munca sau raport de servicii (nu este salariat)", impreuna cu impozitul si contributiile mai sus mentionate.
In ceea ce priveste contributia individuala de asigurari sociale, administratorii sunt obligati sa se asigure pe baza declaratiei individuale de asigurare in cazul in care realizeaza, in mod exclusiv, un venit brut pe an calendaristic echivalent cu cel putin de 4 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, cu exceptia persoanelor care au calitatea de pensionari. De asemenea, administratorul datoreaza integral cota de contributie la bugetul asigurarilor sociale de stat, corespunzatoare conditiilor normale de munca - in procent de 31,3% din venitul brut, venitul asigurat neputand fi mai mic de 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si nici mai mare decat suma a 5 salarii medii brut. In plus fata de cele de mai sus, administratorul se poate asigura facultativ in sistemul asigurarilor sociale pentru somaj pe baza de contract individual de asigurare, dupa cum prevad Legea 76/2002 si Legea 571/2003 modificate si actualizate.