Prima Pagina Forum Contabilitate noul plafon TVA

noul plafon TVA

Postat de irinanadia la 17-04-2012 17:49:30
Subiect: noul plafon TVA
Am inteles ca s-a marit plafonul dupa care o firma devine platitoare de TVA. De cand este in vigoare aceasta hotarare si se aplica la cifra de afaceri de anul acesta? Trebuie completate anumite formulare si trimise la finante?
Postat de EMihaela la 17-04-2012 17:51:16
Subiect: Re:noul plafon TVA
Potrivit unei decizii a Consiliului Uniunii Europene, Romania este autorizata pentru a mari plafonul de scutire in ceea ce priveste taxa pe valoarea adaugata de la 35.000 euro la 65.000 euro.
In prezent, potrivit art. 152 alin (1) Cod Fiscal, persoana impozabila stabilita in Romania a carei cifra de afaceri anuala, declarata sau realizata, este inferioara plafonului de scutire de 35.000 euro, al carui echivalent in lei se stabileste la cursul de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei la data aderarii rotunjit la urmatoarea mie (3,4 lei), poate aplica regimul special de scutire pentru livrari de bunuri si prestari de servicii, cu exceptia livrarilor intracomunitare de mijloace de transport noi, scutite conform Codului Fiscal art. 143 alin (2) lit. b).
Pentru aplicarea noului plafon de scutire vor trebui implementate modificari in Codul Fiscal si norme metodologice. Astfel, desi noul plafon a fost adoptat in data de 26.03.2012 in baza unei decizii a Consiliului Uniunii Europene, aceasta prevedere nu a intrat in vigoare, motiv pentru care nu poate fi aplicata in prezent. Aceasta decizie va sta la baza modificarii art. 152 din Codul fiscal si va intra in vigoare la data publicarii in Monitorul Oficial sau la o data ulterioara care va fi stabilita de catre legiuitor.
Dupa adoptarea acestei legi, persoanele impozabile care nu au atins acest plafon, recalculat in functie de perioada de functionare in cursul unui an calendaristic pot formula optiunea de retragere in mod similar prevederilor actuale reglementate prin art. 152 alin. (7). Conform acestei reglementari, trebuie indeplinita o singura conditie: la data solicitarii persoana impozabila sa nu fi depasit plafonul de scutire pentru anul in curs, calculat proportional cu perioada scursa de la inceputul anului, fractiunea de luna considerându-se o luna calendaristica intreaga.
Solicitarea de retragere se depune la organul fiscal competent intre data de 1 si 10 a fiecarei luni urmatoare perioadei fiscale aplicate de persoana impozabila. De exemplu, daca perioada fiscala este trimestrul calendaristic, formularea optiunii de retragere se depune pâna pe data de 10 aprilie 2012 inclusiv. In acest caz, cererea trebuie solutionata de catre organul fiscal pâna pe data de 30 aprilie 2012 inclusiv. Anularea este valabila de la data comunicarii deciziei privind anularea inregistrarii in scopuri de TVA. Dupa aprobarea cererii, persoana impozabila care a formulat aceasta optiune este obligata sa depuna ultimul decont de TVA indiferent de perioada fiscala aplicata anterior retragerii. In ultimul decont de taxa depus, trebuie evidentiata valoarea ajustarilor efectuate.
In prezent, pentru retragerea optionala din evidente, persoana impozabila trebuie sa depuna la organul fiscal competent formularul cod 096 "Declaratie de mentiuni privind anularea inregistrarii in scopuri de TVA reglementat prin OMFP 53/2012.
http://www.doctorfinance.ro/stiri/modificarea-plafonului-de-tva-137