Cautare
Categorii

Fisa Postului

 

Pretutindeni se pune accent pe obligativitatea fisei postului si in special pe amenzile ce pot fi primite de o firma atunci cand nu respecta prevderile legale. Dar, de ce sa nu incercati sa priviti fisa postului nu doar ca pe o obligatie, ci ca pe un instrument ce va poate fi de un folos ajutor in organizarea activitatii salariatilor dumneavoastra.

Este absolut necesar un nou angajat? Numai definitivand fisa postului se va sti unde vor fi cautati candidatii si cum vor fi selectati.

Dimpotriva, s-a decis distribuirea de noi sarcini angajatilor existenti? Fisele posturilor vor fi modificate, astfel incat se va sti daca profilul lor corespunde celui necesar.

Au avut loc modificari ale structurii organizatorice sau progresul tehnologic a produs schimbari in specificul posturilor? Trebuie modificate fisele respective si verificat daca nu presupun o activitate prea intensa, fiind stresante sau, dimpotriva, prea relaxata. Trebuie verificat daca titularii au profilul corespunzator, sau este necesara specializarea lor, sau transferul de pe un post pe altul.

Iata doar cateva exemple privind necesitatea, dar si avantejele, unei fise a postului corespunzator intocmite. Fisa postului, alaturi de regulamentul intern, reprezinta unul dintre documentele cele mai flexibile in stabilirea, derularea si incetarea raporturilor de munca. Aceste doua documente sunt purtatoarele autoritatii angajatorului, ca organizator al activitatii salariatilor si pot fi instrumente extrem de eficiente care conduc la atingerea obiectivelor intreprinderii. Fisa postului reprezinta un document obligatoriu, anexa la contractul individual de munca, ce trebuie adusa la cunostinta salariatului chiar de la incheiere.

Fisa postului nu trebuie inregistrata la inspectoratul teritorial de munca, odata cu contractul individual de munca, dar trebuie prezentata de angajator la solicitarea inspectorului de munca. Aceasta nu inseamna insa ca ea nu este necesara sau ca putem avea salariati in cazul carora sa nu elaboram fisa postului. Sfatul nostru este sa nu considerati fisa de post "o simpla formalitate". In momentul in care ii veti acorda importanta cuvenita, veti fi surprins de usurinta cu care vi se vor lamuri multe dintre confuziile si neclaritatile legate de angajatii dvs.

Elementele cuprinse in fisa postului:

- Informatiile de baza: denumirea postului, departamentul, relatiile de colaborare  si subordonare, data intocmirii.

- Scopul principal pentru care a fost creat postul, de exemplu: urmarirea, mentinerea la cote optime  si utilizarea stocurilor de materii prime; stabilirea  si urmarirea indeplinirii normelor de productie.

- Sarcinile  si responsabilitatile esentiale realizarii scopului, de exemplu: identificarea celor mai buni furnizori de materii prime si mentinerea comunicarii permanente si a unor relatii reciproc avantajoase. 

- Cerintele postului - cele mai importante asteptari referitoare la indeplinirea sarcinilor, conform carora vor fi evaluati candidatii  si angajatii. Trebuie sa se clarifice: cat de frecvente sunt deplasarile in alte localitati si/sau cat de des este necesar lucrul peste program; daca orarul este flexibil sau nu; cand se pot lua concediile si cu cat timp inainte se programeaza; cum se transmit sarcinile – oficial sau neoficial, verbal sau in scris; cat de frecvent sunt evaluate performantele.  

- Climatul de lucru: echipamentele cu care se lucreaza, conditiile de stres, iluminat, noxele, necesitatea de a lucra noaptea sau de a depune eforturi fizice – daca este cazul.

- Profilul ocupantului: educatia si experienta necesare; cunostintele tehnice, aptitudinile si atitudinile obligatorii;  cerintele legate de sanatate.

Fara fise de post bine intocmite, angajarile vor fi mai dificile, dar mai mult decat atat riscati si o amenda substantiala in cazul unui control din partea inspectorilor de munca. Denumirile posturilor din fisele de post trebuie sa corespunda celor prevazute in COR (Clasificarea ocupatiilor din Romania 2012). Amenda se aplica daca denumirile posturilor din fisele de post nu se regasesc in COR (art. 15 si art. 113 (b) si 114 (a) din Legea 76/2002). Asadar, nu este suficient sa aveti fisa postului pentru fiecare post din firma, dar aceste fise trebuie sa fie si corect intocmite!

O fisa a postului bine intocmita este foarte greu de gasit. Puteti gasi totusi diferite variante, modele etc. de fise de post, insa acestea nu sunt adaptate modului de organizare si necesitatilor firmei dumneavoastra. Noi va oferim fise de post particularizate, in asa fel incat sa transformati obligativitatea legala a fisei postului intr-un beneficiu pentru afacerea dumneavoastra!

Comanda acum Fisa de Post la 49 RON!

Oferta valabila numai pentru comanda online!


Taguri: codul cor  rof  roi  regulament intern  fisa protectia muncii  fisa postului  codul muncii  regulament de organizare si functionare

Comanda
telefonic
0244.55.00.11
0732.22.33.55
Sondaj de opinie


Ultimele pagini vizualizate
1. Fisa postului