Prima Pagina Forum Infiintari Firme cesiune intre asociati SRL

cesiune intre asociati SRL

Postat de lauriulian la 31-08-2012 12:28:42
Subiect: cesiune intre asociati SRL
Intr-o societate comerciala SRL in care partile sociale sunt detinute de 3 asociati se face o cesiune de parti sociale, numarul asociatilor reducandu-se la 2. Care sunt implicatiile fiscale si obligatiile declarative atat pentru SRL, cat si pentru asociati, cedent si cesionar?
Postat de Gabi Dumitrescu la 31-08-2012 13:07:54
Subiect: Re:cesiune intre asociati SRL
In primul rand, pentru ca cesiunea partilor sociale sa fie opozabila tertelor persoane, aceasta trebuie inregistrata la Oficiul Registrului Comertului. In momentul semnarii lui, contractul de cesiune produce efecte doar intre partile semnatare si tocmai de aceea, pentru ca efectele sa fie opozabile si tertelor persoane, acesta trebuie inregistrat la Oficiul Registrului Comertului.

Din intrebarea dumneavoastra rezulta ca un asociat din cei 3 cesioneaza partile sociale unui alt asociat al societatii sau celorlalti 2 asociati, astfel pierzandu-si calitatea de asociat in firma. In ceea ce priveste societatea, aceasta nu realizeaza un venit din cesionarea partilor sociale, deci nu datoreaza niciun impozit. Cesiunea partilor sociale nu atrage nicio inregistrare in evidenta contabila.

In cazul de fata, un asociat este inlocuit de un altul, dar capitalul social ramanae la aceeasi valoare, fiind insa necesara actualizarea actului constitutiv al societatii cu modificarile rezultate dupa cesiunea partilor sociale.

In ceea ce priveste implicatiile fiscale, in situatia in care din cesiune se inregistreaza un castig, se datoreaza impozit de 16% de catre dobanditor, respectiv cedentul, calculat la diferenta pozitiva dintre pretul de vanzare si valoarea nominala a partilor sociale, prevazuta in actul constitutiv al societatii. Inregistrarea cesiunii partilor sociale in registrul comertului se poate efectua numai cu justificarea virarii impozitului la bugetul de stat.