Prima Pagina Forum Contabilitate TVA

TVA

Postat de EMihaela la 12-03-2012 20:15:36
Subiect: TVA
Persoanele impozabile si persoanele juridice neimpozabile, inregistrate in scopuri de TVA, care intentioneaza sa desfasoare operatiuni intracomunitare trebuie sa solicite organelor fiscale competente inscrierea in Registrul operatorilor intracomunitari, inainte de efectuarea respectivelor operatiuni. In vederea inregistrarii in Registrul operatorilor intracomunitari, persoana inregistrata in scopuri de TVA trebuie sa completeze si sa depuna la organul fiscal competent formularul (095) "Cerere de inregistrare in/radiere din Registrul operatorilor intracomunitari" si certificatul de cazier judiciar eliberat de autoritatea competenta din Romania propriu, precum si pe cele ale tuturor asociatilor, cu exceptia societatilor pe actiuni si ale administratorilor. Persoanele care nu figureaza in Registrul operatorilor intracomunitari nu pot avea un cod valabil de TVA pentru operatiuni intracomunitare, chiar daca acestea sunt inregistrate deja in scopuri de TVA conform art. 153 sau 153^1 din Codul fiscal.
In situatia beneficiarului persoana impozabila stabilita in UE (respectiv Austria), care comunica un cod valabil de TVA, factura se emite fara TVA, in baza art. 133 alin. 2 din Codul fiscal, care prevede ca locul serviciilor este dat de locul unde beneficiarul are stabilit sediul activitatii sale economice, iar operatiunea este neimpozabila in Romania, se inscrie in decontul de TVA la rd. 3.3.1, iar in Declaratia 390 se inscrie prestarea la operatiunea cu cod P. Factura va fi emisa fara TVA, iar pe ea se vor inscrie una dintre mentiunile "Neimpozabil in Romania" sau "Impozabil la beneficiar" sau "Impozabil conform art. 133 alin. 2 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal".
Postat de boza la 10-03-2012 19:29:13
Subiect: TVA
O firma din Romania platitoare de tva, emite o factura de servicii juridice catre un client din Austria, care are cod valid de TVA, Carui art.din Codul fiscal serviciile sunt scutite de TVA?
Va multumesc!
Postat de boza la 13-03-2012 10:33:22
Subiect: TVA
Va multumesc pt.raspunsul dat,dar cred ca am omis a va mentiona ca ambele persoane juridice impozabile sunt inscrise in ROI si detin un cod valabil de TVA.